Мада Стоянов Домишлярев

Малко се знае за родоначалника на рода “Гоцеви” – Мада Стоянов. Негов баща е Стоян Домишлярев*, за съжаление не е запазено името на неговата съпруга. Мада е имал сестра Лека, която съответно има три деца – Савка, Ленка, а името на третото дете е неизвестно. Мада по професия е бил колар, с много лют характер, никой не смеел да му противоречи. Жени се за Ранча и имат двама сина – Гоце Мадов Стоянов, роден през 1856-та година и Лека Стоянов, роден през 1859-та година, в Цариброд.

Единствената писмена информация за Мада Стоянов е свързана с изграждането на манастира „Св. Димитър“ над Цариброд**.

Мада Стоянов се записва и като опълченец-доброволец в новосформираната българска армия по време на Руско-Турската война през 1877-78, откъдето е и запазена негова единствена фотография.

Според семейната история, предавана през поколенията, Мада Стоянов си отива от този свят изключително възрастен, над 90-годишен. За съжаление обаче няма запазени писмени документи. Неговото име и това на съпругата му се споменават единствено в смъртния акт на неговия син Гоце Мадов Стоянов.

* стр. 380, „Царибродските българи“, Стоян Райчевски, изд. „Захарий Стоянов“, София, 2008-ма год.

** стр. 17 и стр. 80, „Хронология на по-важните събития в Димитровградско“, Богдан Николов, изд. „Братство“, Пирот, 1963-та год.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *