Писмо от дядо Младен до мен

Всяка година го чета и препрочитам… не е необходимо да ви разказвам за сълзите, които проливам… то е ясно. Но реших да публикувам това писмо, не заради мен, а заради дядо ми Младен. Сега, когато вече съм майка, душата ми по-силно от всякога се разтърсва от мъдрите написани слова на тогава 95-годишен ми дядо… каквото и да кажа ще е нищожно пред неговата сила и воля на духа….

от дядо Младен Гоцев до мен – Мария, по случай 7-я ми рожден ден.

26-ти април 1983-та година.

Драга моя малка Мария, дедино сладуранче, дедина втора унучка, знаеш ли че утре е 27 април – това е твоя рожден ден и твоя добър дядо Младен не забравя и ти най-искрено, най-сърдечно и най-топло ти го честити. Честит ти рожден ден. Желая ти крепко здраве и винаги да имаш такава детска радост каквато имаш днес, желая ти хубав и кърт смях – детски – желая ти голямо щастие и успех в живота, школото и науката.

Постарай се бързо да вникнеш и разбереш днешния напрегнат и динамичен живот – Бъди винаги искрена и добра с приятелките си и с приятелите, да имаш чест и твърдост на даденото си обещание и да го изпълниш. – Пази тези три качества като зениците в очите и, защото изгубиш ли ги – знай – всичко си изгубила, а запазиш ли ги – знай сънят ти ще бъде винаги мирен и спокоен.

Пази ги и вярвай, че ще бъдеш обичана и уважавана от всички, защото тези три качества са присъщи и дар от провидението само на човека и за човека. Недей се опитва да лъжеш или да крадеш, защото водят до затвор.

Мое сладуранче пише ти това твоят дядо Младен на 26-ти април 1983 год., когато имах 95 години старост..

Пази това писмо, а когато пораснеш ще дойдеш с майка си в Цариброд, ще се изкачиш на нашите гробища, където сме съхранени и ще положиш букет червени карамфили и ще кажеш лека Ви пръст добри ми родители.

Дедино сладуранче, това е моето последно предсмъртно поръчение към тебе – слушай и бъди добра с майка Таня. Целувам те много.

Дядо ти Младен

Младен Гоцев до 1920-та година

Младен Гоцев е роден през 1889-та година в семейството на Гоце и Цветанка Мадови. Учи в царибродското училище, а след това също като брат си Христо Гоцев завършва елитната по онова време Самоковска гимназия.

В дома на своите родители, през 1908-ма година, Младен Гоцев заедно с брат си Христо Гоцев и Найден Киров, Васил Сливков, Стефан Кръстев и Иван Полигоров основават БРСДП /т.с./ за Царибродска околия*.

През 1915-та година се записва в 25-ти пехотен Драгомански полк, част от І-ва Софийска девизия, който по това време е разквартируван в Цариброд**. През 1916-1918 е участник в Битолското настъпление по време на І-та световна война***. На фронта служи заедно с царибродчаните Гаврил Генов, Замфир Попов, Петър Григоров, Генчо Димитров и не на последно място Власаки Алексов, който по-късно загива в Септемврийското вастание през 1923-та година.

През ранната пролет на 1919-та година Младен Гоцев, заедно със своите другари е освободен от фронта****. През същата година е избран за делегат на I-вия конгрес на БКП, наследница на БРСДП /т.с./.

* из личната автобиография на д-р Константин Гоцев, 12-13 годишен, пряк свидетел на тогавашните събития.

** стр. 7, “Пътища извървени”, Стефан Христов, ПАРТИЗДАТ, гр. София, 1979 г.

*** Личен архив: снимки от фронта; стр. 241, „Царибродски родослов 1851-1951“, Христо Андонов, издава Народна библиотека „Димитровград“, Пирот, Сърбия, година на издаване – неизвестна.

**** стр. 132, “Пътища извървени”, Стефан Христов, ПАРТИЗДАТ, гр. София, 1979 г.

Семейството на Младен Гоцев

Младен Гоцев е роден през 1889-та година в семейството на Гоце и Цветанка Мадови. Завършва елитната по онова време Самоковска гимназия*.

no images were found

Жени се за своята голяма любов Мария Табакова. Запазена е изключително богата част от тяхната любовна кореспонденция, докато той е на фронта, по време на първата световна война**. Двамата заедно имат две деца – дъщеря му Мария е родена през 1920-та година в Цариброд, а сина му Георги Гоцев през 1937-ма в Скопие.

Обичната му съпруга Мария умира през 1964-та година и е погребана в Цариброд.

Дъщеря му Мария през 1955-та година*** се премества да живее за постоянно в София, където работи като медицинска сестра до пенсионирането си. Няма данни кога Младен Гоцев се премества да живее в София, при дъщеря си и брат си д-р Константин Гоцев. Но дълги години заедно живеят: Младен с дъщеря си и внучката си, д-р Константин Гоцев до своята кончина през 1977-ма година с дъщеря си Татяна и сестра им Дукатина Гоцева, в стария квартал на царибродските емигранти, днес известен като кв. Стрелбище.

Мария Гоцева умира през 1982-ра година и е погребана в София. За съжаление, баща й Младен Гоцев я надживява и след нейната кончина, от София се премества да живее със семейството на сина си Георги в Уб, тогавашна Югославия.

През 1984-та година, на 95 години, Младен Гоцев умира и е погребан в Уб, близо до Белград.

Георги Гоцев умира през 2013-та година в Уб. Младен Гоцев има две внучки: Мая – дъщеря на Георги и Мария – дъщеря на Мария. Мая има двама сина и живеят в Сърбия, а Мария има дъщеря и живеят в България.

* Лична автобиография на д-р Константин Гоцев

** Личен архив: снимки от фронта

*** Есграон, общ. „Триадица“, гр. София