Дукатина

Дукатина Гоцева е родена през 1900-та година в семейството на Гоце и Цветанка Мадови. От 16 родени деца, тя е единствената жива дъщеря. След като завършва VIII-ти прогимназиален клас е приета в Училището на Червения кръст за медицински сестри в Белград, което завършва през 1927-ма година.

Нейният годеник загива през І-та световна война и тя дава обед за целомъдрие. Не се омъжва и няма деца. След завършването си, започва работа в гр. Печ. По време на II-световна война работи като доброволец-милосърдна сестра в гр. Пирот. Посвещава живота си на децата и цял живот работи като медицинска сестра в болниците и училищата в Пирот, Ниш и Цариброд. Самоук художник, нейните картини все още красят домовете на приятели и роднини. Друга нейна страст е футбола.

През юни 1945-та година се премества да живее в дома на отдавна починалия брат Христо Гоцев в гр. София, на ул. “Димотика” в стария царибродски квартал “Стрелбище”. Работи като мед. сестра в VII-ма поликлиника. След кратко боледуване умира на 85 години, погребана е в София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *